We zijn inmiddels bij de tweede helft van het jaar aangekomen. De tijd vliegt; voor je het weet staat de kerstboom weer opgetuigd. Wij merken dat de onrust over de aankomende drukke en dure maanden alweer toeneemt onder medewerkers, helemaal omdat de gasprijs schommelt en het prijsplafond verdwijnt in 2024. Wie nu echter actief inzet op budgetcoaching kan deze onrust wegnemen, nog voordat de zorgen verergeren en deze eventueel uitmonden in geldproblemen
Wacht niet te lang met budgetcoaching
Vorig jaar ervaarden we een enorme toename van organisaties die budgetcoaching wilden aanbieden aan hun medewerkers. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Toch hebben wij één kanttekening: de meeste organisaties klopten in het najaar aan, toen de geldzorgen van medewerkers al een hoogtepunt hadden bereikt.
Wat organisaties niet realiseren is dat het na zo’n aanvraag vaak nog maanden duurt voordat de medewerkers daadwerkelijk gebruikmaken van budgetcoaching. Vaak moet er nog veel geregeld worden in de organisatie; van goedkeuring qua budgetten tot het inrichten van de communicatie over de geboden hulp. Mede vanwege het taboe op geldzorgen is één flyer in de kantine vaak niet genoeg om medewerkers hulp te laten aanvaarden. Er moet eerst vertrouwen gecreëerd worden en dat heeft tijd nodig.
Hoeveel Nederlanders hebben last van geldzorgen?
Uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat voor het eerst in 10 jaar tijd meer Nederlanders zich zorgen maken over hun financiële toekomst. Bijna 3 op de 10 Nederlanders gaven in 2022 aan zich zorgen te maken over hun financiële situatie.
‘Andere werkgevers zou ik willen adviseren om stil te staan bij de basis: iemand die goed in zijn/haar vel zit, is niet alleen waardevoller voor zichzelf, maar ook voor de werkgever’, Zhané van Limburg, HR-manager bij Conservator Group
Wie denkt dat de ergste zorgen voorbij zijn, heeft het mis. De inflatie blijkt hardnekkig: in mei van 2023 was bijvoorbeeld een grotere stijging van goederenprijzen te zien dan de maand ervoor. Maar het is vooral de energierekening die een bron van financiële stress voor Nederlanders blijft.
Uit de Nationale Monitor Geldzorgen van maart 2023, een initiatief van Wijzer in geldzaken, blijkt dat de geldzorgen over de energierekening zijn afgenomen in 2023. Maar met 32% van de ondervraagden die zich zorgen maakt over dit onderwerp, geldt dit weliswaar nog steeds voor een derde van de Nederlanders. Bij huishoudens met een laag inkomen gaat dit zelfs om 44%. Ook zorgen om zorgkosten (27%), huishoudelijke uitgaven (24%), woonlasten (20%) en vervoerskosten (17%) komen relatief vaak voor.
In de praktijk merken we dat medewerkers onrustig worden van de verdubbeling van de gasprijs in juni en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Hoewel de prijzen inmiddels weer gedaald zijn, laat het de grilligheid van de gasprijzen goed zien. Dat is spannend nu het einde van het prijsplafond nadert, zeker voor medewerkers die ook zorgen hebben om bijvoorbeeld woonlasten en huishoudelijke uitgaven.
Kom nu in actie
Om de geldzorgen van medewerkers niet tot een nieuw hoogtepunt te laten komen, is het nodig om nu in actie te komen. Vergeet niet dat medewerkers dankzij de coronacrisis en de beperkingen (niet op vakantie kunnen, uit eten kunnen of gaan winkelen) eerst een relatief goed gevulde spaarpot hadden, maar daar inmiddels dankzij de hardnekkige inflatie een aanslag op wordt gedaan. Wie de onrust van medewerkers wil wegnemen en loonbeslag wil voorkomen, zal nu actief moeten inzetten op budgetcoaching.
‘Budgetcoaching biedt een duurzame langetermijnoplossing bij geldzorgen die werknemers nu hebben’, Tristan van der Waart, directeur bij Lavans
Begin bij het maken van een planning voor jezelf en communiceer dit met andere belanghebbenden die zich inzetten voor duurzame inzetbaarheid. Zij kunnen je ondersteunen bij het aanvragen van budget en het bedenken van een plan om betrokkenheid bij HR-medewerkers en leidinggevenden te creëren. Vergeet ten slotte het communicatieplan niet; hoe ga je naar de medewerkers communiceren dat je budgetcoaching aanbiedt?
Download vooral ook onze checklist met wat je kunt doen om medewerkers met geldzorgen te helpen voor inspiratie of neem contact op met Budgetcoach.nl voor vrijblijvend advies.
Tip: zomerkorting bij zusterorganisatie Learncare Academy
Van 1 juli tot en met 31 augustus kun je bij onze zusterorganisatie Learncare Academy genieten van stapelkorting tot wel 10% op 30 verschillende cursussen. Deze kun je volgen waar en wanneer je maar wilt.
Een interessante e-learning voor zowel HR-managers als medewerkers in het algemeen is ‘De verlaging van de energierekening’, die zoals je weet na het lezen van dit artikel heel relevant is. Ook de e-learning ‘Hulp bieden bij loonbeslag’ voor HR-medewerkers en leidinggevenden willen we graag uitlichten.
Regelmatig krijgen we de vraag vanuit werkgevers of HR-managers om meer verdieping te krijgen over budgetcoaching. Het volgen van een online training tot budgetcoach is dan een uitstekende manier om je medewerkers naar de juiste hulp te kunnen verwijzen.
Bekijk het hele aanbod van e-learnings met zomerkorting hier.