Traditiegetrouw werden ook dit jaar op de derde dinsdag van september de financiële plannen van het kabinet aangekondigd. In deze blog zetten we de belangrijkste gevolgen voor werkend Nederland van Prinsjesdag 2023 op een rij. Ook delen we hoe je hier als werkgever, leidinggevende of HR-medewerker mee kan omgaan om geldzorgen bij medewerkers te voorkomen.
In de Miljoenennota van dit jaar werd gepresenteerd dat het gevallen kabinet in totaal 2 miljard euro uittrekt om voornamelijk de laagste inkomens bij te staan. Had het kabinet niet ingegrepen? Dan was de 20% aan laagste inkomens er namelijk met maar liefst 3% op achteruit gegaan.
Dankzij de gepresenteerde Miljoenennota zou in theorie iedere Nederlander er in 2024 juist iets op vooruit moeten gaan, al betekent dat niet dat veel Nederlanders geen onzekere periode tegemoet gaan. Veel plannen hebben invloed op de portemonnee, zowel op een positieve als een negatieve manier.
Positieve veranderingen in 2024
Dat Nederlanders er volgend jaar op vooruit gaan, komt onder andere doordat zowel de huurtoeslag als het kindgebonden budget stijgen. Zo stijgt de huurtoeslag met 416 euro op jaarbasis, wat neerkomt op ongeveer 35 euro per maand. Ook stijgt de arbeidskorting, waardoor werkenden minder belasting hoeven te betalen over hun inkomen. Voor werkenden met een inkomen tussen het minimumloon en een modaal inkomen zal er netto meer salaris op hun bankrekening gestort worden.
Negatieve gevolgen Prinsjesdag 2023
Daar staat tegenover dat huishoudens in 2024 niet meer worden beschermd tegen de gasprijzen die weer in de lift zitten. Omdat het prijsplafond verdwijnt op 1 januari 2024, wordt het voor Nederlanders zonder vast energiecontract een spannende periode.
Eerder kondigde het kabinet al aan de energiebelasting voor aardgas in 2024 te verhogen en die voor elektriciteit te verlagen, zodat Nederlanders worden gestimuleerd om te verduurzamen. Goed om te weten is dat het Tijdelijk Noodfonds Energie, in het leven geroepen voor Nederlanders die hun energierekening niet kunnen betalen, wel wordt voortgezet tot en met maart 2024.
Dure brandstof
Hoewel de stijgende benzineprijs voor steeds meer Nederlanders moeilijk te behappen is, zal tanken in 2024 nog duurder worden, omdat de accijnzen op brandstof ook gaan stijgen. Eerder waren deze verlaagd om Nederlanders tegemoet te komen. Maar op 1 juli is de verlaging van de accijnzen op brandstof al deels teruggedraaid en op 1 januari zal deze helemaal verdwijnen.
Dit betekent dat Nederlanders maar liefst 21 cent per liter aan de pomp meer gaan betalen voor benzine en 13 cent per liter voor diesel. Daar is de automatische aanpassing aan de inflatie nog niet eens bij meegerekend. Vorig jaar zagen we veel signalen dat werknemers door de gestegen benzineprijs niet meer op werk konden komen, omdat ze simpelweg de benzine niet konden betalen. De kans is groot dat dit voor veel werkenden weer een reële situatie wordt. De aangekondigde verhoogde kilometervergoeding van 0,21 cent naar 0,23 cent, zal geen zoden aan de dijk zetten.
Alcohol, sigaretten, frisdrank en limonade duurder
Ook de accijnzen op alcohol en sigaretten gaan stijgen vanaf 2024. Zo betaal je straks voor een pakje sigaretten van 20 stuks ongeveer 10 euro. Dat is een stijging van 1 euro. Ook een pak shag wordt 3 euro duurder.
Hoewel de inflatie de wekelijkse boodschappen van Nederlanders al flink heeft doen stijgen, zal limonade, vruchten- en groentesap, frisdrank en alcoholvrij bier nog duurder worden. Omdat het kabinet meer belasting gaat heffen op deze producten, worden deze ongeveer 17 cent per liter duurder. Het kabinet hoopt dat Nederlanders hierdoor overstappen op het drinken van water.
Hogere zorgpremie
Het kabinet heeft geen invloed op de hoogte van de zorgpremie, maar maakt op Prinsjesdag wel altijd een schatting van de zorgpremie voor het volgende jaar. Ook deze premie zal stijgen. Volgend jaar zijn Nederlanders ongeveer 12 euro per maand meer kwijt. Sinds 2020 is de zorgpremie met maar liefst 25% gestegen.
Een grote verandering in de gepresenteerde Miljoenennota is ten slotte dat Nederlanders sneller in de tweede belastingschijf zullen vallen (waar het hoge tarief van 49,5% wordt betaald).
Budgetcoach als ondersteuning
Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om Nederlanders te ondersteunen, maar medewerkers zullen de stijgende prijzen van onder andere energie, benzine, de zorgpremie, alcohol en frisdrank in combinatie met een hoge inflatie zeker voelen in de portemonnee. Een inschatting van de koopkracht van Nederlanders zegt natuurlijk niets over individuele financiële situaties. Het is daarmee bijvoorbeeld ook belangrijker om huurtoeslag aan te vragen als daar recht op is.
Een budgetcoach helpt niet alleen om inzicht te krijgen in de financiën en daarmee meer financiële ademruimte te creëren, maar ondersteunt ook bij het aanvragen van toeslagen en regelingen waar een medewerker recht op heeft. De plannen van het kabinet zullen geheid bij sommige medewerkers onrust veroorzaken. Het is dan fijn als iemand met ze mee kan kijken om deze onrust weg te nemen.
Checklist gevolgen medewerkers
Als leidinggevende of HR-medewerker is het na deze Prinsjesdag en zeker ook volgend jaar (als alle veranderingen zijn doorgevoerd), extra belangrijk om alert te zijn op de signalen dat medewerkers last hebben van geldzorgen. De aankondigingen van het kabinet zijn ook een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan met medewerkers. Ter ondersteuning maakten we een lijst met alle gevolgen voor medewerkers van de Miljoenennota. Deze kan hieronder gedownload worden en vervolgens worden rondgestuurd aan medewerkers.
Vragen?
Wil je jouw medewerkers extra bijstaan na de aangekondigde plannen? Of wil je sparren over een bepaalde casus? We denken graag met je mee. Houd er rekening mee dat je nu in actie moet komen, om de geldzorgen van medewerkers niet tot een hoogtepunt te laten komen volgend jaar. Neem vrijblijvend contact op met Budgetcoach.nl om de mogelijkheden te bespreken via info@budgetcoach.nl of 085 – 273 58 41.
Gratis webinar Prinsjesdag
Onze zusterorganisatie Learncare Academy geeft net als ieder jaar weer traditiegetrouw een webinar over de ontwikkelingen op Prinsjesdag 2023. Deze gratis webinar is bedoeld voor sociaal-financieel adviseurs die de directe gevolgen van de Miljoenennota voor hun cliënten willen weten. Dit betekent dat het professionele webinar ook uitstekend geschikt is voor jou of je medewerkers. Meld je aan via deze link voor het webinar op 20 september om 20:00 uur. Lukt het niet om live aanwezig te zijn? Ontvang achteraf de terugkijklink!