10 stappen om je (wekelijkse) uitgaven aan boodschappen op orde te krijgen:
1. Bereken het bedrag.
Bereken hoeveel geld je nodig hebt voor de komend maand aan boodschappen. Tel alle uitgaven voor de komende maand bij elkaar op. Denk ook aan kosten die je niet altijd maakt zoals verjaardagen of afschrijvingen die 1x per kwartaal gedaan worden.
2. Bedrag verspreiden over de maand.
Het bedrag wat je berekend hebt aan boodschappen verspreid je over het aantal weken dat je er mee moet doen, dus tot je volgende inkomen gestort wordt. Dit is het bedrag waarmee je dus elke week je boodschappen moet doen.
3. Cash geld
Het wekelijkse bedrag aan boodschappen kun je het beste in contanten opnemen. Neem cash geld mee naar de supermarkt en laat je pinpas thuis. Zo voorkom je dat je over je huishoudbudget heen gaat.
Hoe doe je dat nou? Uitkomen met het wekelijkse budget.
4. Houd je aan het lijstje
Bekijk de wekelijkse aanbiedingen in de reclamefolders. In deze folders kan je soms leuke aanbiedingen tegenkomen waar je aardig op kunt besparen! Maak aan de hand daarvan en je wekelijkse benodigdheden een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
5. Weersta de verleiding
Boodschappen doen als je ontzettend trekt hebt? NIET DOEN!
Je kan alle verleidingen beter weerstaan als je alleen naar de supermarkt gaat als het nodige in je maag zit. Dus niet als je trek hebt! Eet dus vooraf een lekkere boterham. Je ziet dan al die aantrekkelijke aanbiedingen niet en hoeft dan ook de verleiding niet te weerstaan en houdt je je gemakkelijker aan jou boodschappen lijstje.
6. Denk vooruit
Koop alleen de producten van de aanbiedingen in de winkel. Supermarkten gokken er namelijk op dat je daar nog meer koopt en dan ben je per saldo misschien weer duurder uit. Lang houdbare producten kan je alvast vooruit kopen. Bijvoorbeeld als die pot mayonaise in de aanbieding is kan je deze alvast in de kelderkast settelen. Zo bespaar je weer op je volgende boodschappen uitgaven.
7. Check de facts
Houd bij wat je uitgeeft door de bonnen te bewaren en zet je boodschappen uitgaven in een Excel bestandje of schrijf het op. Weet wat je uitgeeft! Het is erg belangrijk om te checken of je daadwerkelijk aan het budget houdt.
Als je een krap budget hebt, hebben we nog meer tips:
8. Gezellig en goedkoop
Gezellig samen eten kan ook nog steeds: iedereen neemt iets mee en dan is het misschien zelfs nog leuker ook onder het mom van ‘een verrassingsmaaltijd’. 2 Vliegen in 1 klap: gezellig en goedkoop.
9. Druk schema?
Kook voor meerdere dagen tegelijk en vries dat in als je weet dat je niet altijd zin of tijd hebt om te koken. Bami of nasi is hier heel geschikt voor. Pasta’s kan je in de koelkast ook wel een dagje goed houden.
10. Wees trots!
Je kan trots zijn op jezelf als je dan bent uitgekomen met het geld dat beschikbaar was en als je zelfs iets over hebt kan je jezelf daarvan belonen of je spaart het op voor een grotere beloning.
Tot slot:
Als je financiële problemen hebt, kan je altijd onderzoeken of je werkgever, krediet- of hypotheekverstrekker al met Budgetcoach.nl samenwerkt zodat je kosteloos (na overleg met hun) een beroep kan doen op een budgetcoach.