Belastingaangifte doen voor 2023: tips & belangrijke informatie

Binnenkort valt de figuurlijke blauwe envelop weer op de mat (tegenwoordig ontvangen veel mensen deze in hun digitale Berichtenbox) en is het tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Het is niet gek als dat stiekem best wat stress oplevert. Met deze tips en belangrijke informatie zorg je dat je niet meer belasting betaalt dan nodig is, en begin je met een gerust gevoel aan de aangifte. 

Wanneer belastingaangifte doen voor 2023?

Vanaf 1 maart is het mogelijk om de aangifte in te vullen. Hier heb je uiterlijk tot 1 mei de tijd voor. Maar wanneer het lukt om de aangifte voor 1 april in te vullen, krijg je uiterlijk 1 juli bericht over de aanslag. Die geeft aan of je belasting moet betalen of juist terugkrijgt. Het is belangrijk om de belastingaangifte op tijd in te vullen om boetes te voorkomen.

Moet ik belastingaangifte doen?

Bijna iedereen in Nederland moet belastingaangifte doen. Wanneer je de blauwe envelop van de Belastingdienst ontvangt, ben je verplicht om de aangifte in te vullen. Doe je dit niet, of doe je te laat aangifte? Dan krijg je een boete

Ook als je geen brief hebt ontvangen, kan het slim zijn om toch aangifte te doen. Misschien krijg je namelijk wel geld terug. Vul daarom altijd de belastingaangifte in. In het laatste scherm zie je of en hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen. Moet je meer dan €52 betalen? Dan ben je alsnog verplicht om aangifte te doen, zelfs wanneer je geen brief hebt ontvangen. 

Goed om te weten: bedragen onder de €17 betaalt de Belastingdienst niet uit. Je kunt de aangifte versturen, maar dit hoeft niet. Hetzelfde geldt als je minder dan €52 hoeft te betalen. Elk bedrag onder deze grens wordt kwijtgescholden door de Belastingdienst. 

Waarom moet ik belastingaangifte doen?

Als je in Nederland woont, moet je belasting betalen. Een gedeelte van deze belasting betaal je maandelijks over je loon, uitkering of pensioen. Deze inkomstenbelasting wordt automatisch ingehouden, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met andere factoren. Tijdens de jaarlijkse belastingaangifte wordt gecontroleerd of je voldoende belasting hebt betaald gedurende het jaar, of dat je misschien te weinig of juist te veel belasting hebt afgestaan.

Tips bij het invullen van de belastingaangifte

Budgetcoach.nl zet de belangrijkste tips op een rij voor het doen van de belastingaangifte. 

Controleer de vooraf ingevulde gegevens

Het is fijn dat tegenwoordig een groot gedeelte van de belastingaangifte al is ingevuld door de Belastingdienst. Aangezien veel mensen tegen de aangifte opkijken, is het dan ook verleidelijk om er snel doorheen te klikken. 

Volgens de Bond voor Belastingbetalers kan dit je echter geld kosten. Zij schatten dat Nederlanders samen elk jaar 95 tot 250 miljoen euro te veel aan belasting betalen. Een van de redenen dat dit bedrag zo hoog is, is omdat de automatisch ingevulde gegevens onjuist zijn en deze niet goed worden gecontroleerd. Zonde! Controleer de vooraf ingevulde gegevens daarom goed aan de hand van je jaaropgaven en andere documenten

Tip: Je kunt aangifte doen via de website van de Belastingdienst of via de app. Het is aan te raden om dit via de website te doen, omdat je via de app geen vooraf ingevulde gegevens kunt wijzigen.

Betaal niet meer belasting dan nodig

Wat vaak niet vooraf ingevuld wordt door de Belastingdienst zijn de aftrekposten. Aftrekposten zijn onderdelen van de aangifte waar je eventueel korting op kunt krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, en waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het is het dus zeker waard om je eens goed te verdiepen in de verschillende aftrekposten. 

Veel voorkomende aftrekposten zijn zorgkosten, donaties aan goede doelen, reiskosten, lijfrentepremies en eenmalig aftrekbare kosten bij een nieuw koophuis. De Consumentenbond zet ze overzichtelijk op een rij. Er bestaan ook een aantal heffingskortingen waar je wellicht recht op hebt. Deze worden als het goed is automatisch verrekend, maar dit moet je wel controleren. Ook hier kun je meer over lezen op de website van de Consumentenbond.

Als je gebruikmaakt van aftrekposten, is het belangrijk dat je de facturen goed bewaard. De Belastingdienst kan deze nog een paar jaar opvragen, om te controleren of je wel echt recht had om de aftrekposten te gebruiken. 

Fiscaal partner? Doe samen aangifte

Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of heb je een samenlevingscontract? Dan ziet de Belastingdienst jullie als fiscale partners. Er bestaan nog enkele andere redenen dat jullie eventueel als fiscale partners worden aangemerkt, bijvoorbeeld als jullie samen een huis kochten. Bekijk op de website van de Belastingdienst of jullie fiscale partners zijn of niet.

Wanneer je fiscale partners bent, ziet de Belastingdienst jullie officieel als partners. Dat kan geld opleveren wanneer je samen aangifte doet. Als fiscaal partners mag je de inkomsten en aftrekposten namelijk verdelen, om op deze manier zo min mogelijk belasting te betalen. De Belastingdienst heeft hier een handig hulpmiddel voor in het leven geroepen: het ‘verdeelscherm’ dat is opgenomen in het aangifteprogramma. Zo zie je in één klap wat het schuiven van een bepaald deel doet met de belasting die jullie moeten betalen.

Vraag om hulp

Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor de belastingaangifte. Maar zelfs dan kan het lastig zijn om het formulier goed in te vullen en het meest uit de aangifte te halen. Het is dan ook geen schande om om hulp te vragen. Ken je niemand die hier verstand van heeft? Zowel bij veel gemeenten als bij openbare bibliotheken wordt vaak gratis hulp geboden. Google je plaatsnaam + ‘hulp belastingaangifte’ voor een punt bij jou in de buurt.

Stress vanwege de belastingaangifte

De belastingaangifte kan voor mensen stress opleveren. Allereerst dwingt het je stil te staan bij je financiën, iets waar je normaal gesproken misschien niet de tijd voor neemt, of expres niet voor wil nemen. Daarnaast kan een tegenvallende aangifte, waarbij je meer moet terugbetalen dan je had verwacht, ook stressvol zijn. Zeker als je al de eindjes aan elkaar moet knopen elke maand.

Een budgetcoach kan in deze situatie uitkomst bieden. Een coach helpt je bij het opstellen van de administratie, geeft je inzicht in je financiële situatie en kijkt of er meer financiële ademruimte gecreëerd kan worden. Op deze manier kijk je wellicht volgend jaar niet eens meer op tegen de belastingaangifte. Vraag bij een leidinggevende, HR-medewerker of vertrouwenspersoon naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie. 

Week van het Geld

In maart is het niet alleen tijd voor de aangifte. Van 11 t/m 15 maart is het ook de Week van het Geld, een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Samen maakt dit de maand maart het ideale moment om stil te staan bij geld en hoe we hier het beste mee kunnen omgaan. Houd in de gaten welke acties jouw organisatie eventueel organiseert via Budgetcoach.nl (zoals webinars en e-learnings) om in 2024 financiële rust te ervaren en volgend jaar helemaal klaar te zijn voor de belastingaangifte op 1 maart.