Budgetcoach 2.0. het verschil maken

Budgetcoach 2.0. het verschil maken

Manager René Oosterveer is nu inmiddels 3 maanden in dienst bij budgetcoach.nl. In deze blog deelt hij zijn visie op budgetcoaching en wat voor rol innovatie hierin heeft.
Mijn gehele carrière heeft in het teken van incasso gestaan. In mijn voormalige rol van manager Incasso bij een grote woningcorporatie in Amsterdam werden bijvoorbeeld jaarlijks meer dan 160 ontruimingen uitgevoerd. Dat waren meer dan 160 huishoudens met allen een eigen verhaal. Waarom laten mensen het zover komen en hoe voorkomen we deze ontruimingen?

De belangrijkste vraag en uitdaging hierbij is “hoe help ik mijn klant van NIET betalen naar betalen? “ Hierin is ondersteunen van de klant soms beter dan het sturen van aanmaningen en het starten van gerechtelijke procedures.
Ook het boek “Schaarste” en gezamenlijke onderzoeken met de HVA in Amsterdam hebben mij nieuwe inzichten gegeven. Samen met de gemeente Amsterdam zijn we destijds een pilot gestart met enorme resultaten. In 2017 hadden we nog slechts 34 ontruimingen en toch kon het aantal verder verlaagd worden.

Met name de psychologische effecten van schulden op het menselijke brein en het daaruit voortvloeiende handelen prikkelen mij. Wat voor een buitenstaander een “domme beslissing” lijkt, is aan de hand van de onderzoeken vervolgens prima te verklaren. Stress doet vreemde dingen met een mens.

Het verschil maken
Bij budgetcoach.nl werken we dagelijks samen met klanten met financiële problemen. Klanten die het overzicht in de financiën zijn kwijtgeraakt, radeloos door gelegde loonbeslagen en verdwaald in het bos der schulden. Een werknemer met financiële probleem en grote stress is immers niet in staat goed te functioneren. Door de interventie van de budgetcoach herstellen we het overzicht, geven we adviezen en rust. Hierin maken we echt het verschil voor de klant, maar ook voor werkgevers. Voor de klanten gaat de zon weer schijnen, na een hevige onweersbui.

Budgetcoach 2.0
Door inzet van nieuwe technieken (o.a. gebruik makend van PSD2) is het eenvoudiger om een goed overzicht te krijgen van de financiële situatie. Hierdoor blijft er meer tijd beschikbaar voor het coachende element. Welke gedragingen liggen ten grondslag aan de problemen en hoe kunnen we dit aanpassen? De budgetcoach evolueert naar een gedragswetenschapper en kan door gedragsaanpassingen structurele hulp bieden. Hierdoor lossen we niet alleen het probleem op, maar coachen en trainen we de klant ook om herhaling te voorkomen. Ook kunnen door inzet van deze nieuwe technieken nieuwe achterstanden vroegtijdig gesignaleerd worden en kan de klant actie ondernemen. Zie dit als het olielampje op het dashboard van je auto. De motor is nog niet kapot, nu doorrijden zal echter wel ernstige schade opleveren, maar vroegtijdig olie bijvullen is de eenvoudige oplossing.

Budgetcoach.nl bevat alle elementen om de transitie van de beroepsgroep naar een hoger niveau te realiseren. Gedrevenheid, passie en innovatie zitten in het DNA van de organisatie en hiermee maken ze voor de klanten het verschil. Daar wil je toch gewoon deel van zijn? Ik wel!

René Oosterveer, manager budgetcoach.nl

Wilt u meer weten hoe u een budgetcoach kunt inzetten om preventief te werk te gaan?

Wij vertellen graag meer over onze werkwijze. Samen gaan we kijken hoe dit het beste past binnen uw organisatie.

072 – 540 91 75

info@budgetcoach.nl.