Jeugd al vroeg voor het eerst in contact met rood staan

Jeugd al vroeg voor het eerst in contact met rood staan

Zodra een kind 12 jaar wordt, mag het bij bepaalde banken een eigen betaalrekening openen. Hartstikke spannend natuurlijk om een eigen bankrekening te krijgen met eigen pinpas en de mogelijkheid tot het inloggen op een eigen internetbankieren omgeving. Bij een bepaalde bank mag je zelfs een eigen ontwerp of foto op je pinpas zetten. Het is ook goed voor een kind om gebruik te maken van de pinpas zodat het kind al vroeg leert dat zonder fysiek geld uit te geven, er wel degelijk geld van je bankrekening gaat.
Rood staan
Toen ik bij de details keek van de bankrekening van mijn kind zag ik tot mijn grootte verbazing informatie over rood staan!
Kredietlimiet is weliswaar € 0,00 maar je kind wordt op 12 jarige leeftijd al geconfronteerd met de mogelijkheid van het lenen van geld. Ofwel: Geld “krijgen” op het moment dat je even geen geld hebt en vervolgens met een hele hoge rente het bedrag terugbetalen. Zodra een kind 18 jaar wordt en iets meer inkomen heeft, zal er een mogelijkheid tot kredietlimiet zijn. Op deze leeftijd ga je waarschijnlijk niet rood staan om een rekening te kunnen betalen, maar eerder om iets aan te schaffen wat je graag wilt hebben maar echt niet nodig hebt, of een vakantie betalen etc.
Is het niet zo dat wij ouders juist proberen onze kinderen te leren te werken voor hun geld, dat als je iets heel graag wilt je hier voor moet sparen, dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen, dat wij ouders hard werken om de rekeningen te kunnen betalen en daarnaast leuke dingen te kunnen doen met ons gezin.

Kredietwaardig

Toen ik de bank belde en hun hiermee confronteerde werd er aangegeven dat deze optie standaard wordt aangeboden in hun producten, zelfs bij 12 jarige klanten. Zou het niet standaard moeten zijn dat deze optie niet wordt aangeboden en onze kinderen beschermd worden tegen het maken van schulden. Dat deze optie pas wordt aangeboden wanneer iemand ook echt kredietwaardig is.
Toen mijn dochter mij vroeg wat rood staan is en ik haar uitlegde dat je dan geld leent van de bank b.v. € 100,00 en dat je hiervoor ongeveer € 110,00 voor terug moet betalen, was haar reactie: “Belachelijk! Ik ga toch niet meer geld betalen dan dat ik heb gekregen. Dit zou ik echt nooit doen”. Tja…en nu maar hopen dat wanneer ik als ouder zijnde geen zicht meer heb op haar financiën dit ook echt niet gebeurd.
Auteur: Leonie Hesterman