Liever te vroeg, dan te laat!


Liever te vroeg, dan te laat!

“Waar maak jij nou een foto van?” Hoor ik achter me met een verbaasde stem van mijn partner. Tja, een fraai gezicht is het niet nee, alhoewel de bloemetjes erachter heerlijk bloeien en de boel een beetje opfleurt.

Gisteren sprak ik met 1 van onze budgetcoaches die het zelf heerlijk vind om niet teveel uit te geven en zich daar prettig bij voelt, een ware sport maakt ze ervan. Zij heeft de kennis om haar administratie op orde te houden en weet waar ze recht op heeft. Ook in deze Corona tijden. Perfect dus om onze klanten bij te kunnen staan. Natuurlijk dat mag je verwachten van een budgetcoach, maar zo gewoon is het niet.


Een voorbeeld geef ik aan deze zandbak, dit is echt typisch iets wat ik vanuit huis heb meegekregen, net als mijn partner. Waarom meteen naar de winkel rennen als je het nu ook kan maken en daarmee geld bespaard? Onze dochter zal er niet minder fijn om spelen en natuurlijk is het geen hele grote uitgaven, maar alle beetjes helpen toch?

Met de paplepel in gegoten
Bij mij is sparen en besparen met de paplepel erbij in gegoten. Ik hoor mijn moeder nog steeds zeggen: “Is het nou alweer 0,08 cent duurder dan vorige week!” Mijn moeder was een kei in besparen op boodschappen, dat moest ook wel met amper €50,- in de week aan boodschappen voor een groot gezin. Regelmatig kwamen we bij de kassa en was het bedrag hoger dan mijn moeder had berekend, al scheelde het €0.15 zij benoemde dit toch even en of het niet even gecontroleerd kon worden. Ik dook dan altijd een beetje weg als klein kind uit schaamte. Ze was er van overtuigt dat dit niet klopte, ze telde namelijk altijd bij elke boodschap die zij in het karretje legde het bedrag bij elkaar op. En elke keer verbaasde mij het weer! Ze had weer gelijk.. en kreeg netjes het bedrag terug.

Geldlessen op vroegere leeftijd
Ik ben blij met deze geldlessen die ik op vroegere leeftijd heb gekregen. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Het vergt veel discipline om niet in de verleiding te komen om toch jezelf of je kind een flink cadeau te doen, wat je eigenlijk helemaal niet kunt veroorloven. Het hebben van geldzorgen legt veel druk op iemand en vanuit de behoorlijke schaamte die er heerst, is praten erover niet gemakkelijk. Ook de sociale druk kan ervoor zorgen dat je toch overstag gaat en iets koopt wat je niet kan betalen.

Schaamte en geldzorgen gaan hand in hand
De schaamte is iets wat ik mij altijd wel kan blijven herinneren, het maakt je onzeker, je voelt je niet goed genoeg en hebt vaak het idee dat iedereen een mening over je heeft. Als jongste kind kreeg ik dan ook regelmatig gedragen kleding van mijn zussen en/of broer. Dat was gewoon zo. De herinnering over de dinosaurus trui zal bij mij altijd bijblijven. Volgens mij vond ik deze zelf best mooi. Eigenlijk schaamde ik me nooit over mijn kleding, totdat ik een opmerking kreeg van een klasgenootje. “Wat heb jij nou voor jongenstrui aan? Kan je niet wat beters kopen”? Tja dat was inderdaad een gedragen trui van mijn broer. Kinderen zijn nou eenmaal goudeerlijk en ineens begon ik bij elk kledingstuk mij heel onzeker te voelen. Wat zullen ze nu weer vinden? Nee, veel geld was er niet achter de hand om kleding te kopen en er moest al helemaal niet een financiële tegenvaller gebeuren, want dat konden wij gewoonweg niet ophoesten.

30% heeft geen potje om op terug te vallen
Uit een peiling van het Nibud blijkt dat veel mensen zich door de coronacrisis zorgen maken over geld. Van alle ondervraagden heeft 30% niet genoeg geld achter de hand om een inkomensterugval op te kunnen vangen. Bij onze klanten zien we dit ook zeker terug. Wij krijgen bijvoorbeeld vragen van werknemers die al weinig achter de hand hebben, het moeten hebben van bijvoorbeeld overuren die nu wegvallen of zpp’ers die ineens €0,- aan omzet maken. Hoe overleef je financieel in deze tijd?

Liever te vroeg, dan te laat!
Knap vind ik het en vol trots kijk ik naar deze mensen die wel om hulp vragen bij hun werkgevers, gemeente, zorgverzekeraar, bank of zelf als zzp’er. Want uit ervaring weet ik dat hulp vragen niet niks is, als je het altijd liever zelf uit zoekt dan moet je over een flinke barrière heen stappen. Des te belangrijker is het nu en wil ik iedereen zeker op het hart drukken dat hulp vragen nu iets is waar je niet voor hoeft te schamen. Liever te vroeg, dan te laat!

Stephanie Hesterman, Directeur van Budgetcoach.nl

Maak jij je zorgen over je financiën? Wij staan (online) voor je klaar!

072 – 540 91 75
info@budgetcoach.nl

[contact-form-7 id=”5″ title=”Contactformulier”]