Schulden steeds vaker oorzaak van ziekteverzuim, kosten werkgever kunnen oplopen tot € 13000 per jaar

Dat ziekteverzuim vaak veroorzaakt wordt door fysieke klachten, is algemeen bekend. Dat ziekteverzuim ook vaak het gevolg is van psychische klachten, wist u wellicht ook. Dat deze psychische klachten steeds vaker met schulden kunnen samenhangen, was u misschien nog niet bekend.
Een rondgang van het Financieel Dagblad langs arbo-artsen, arbodiensten en hoogleraren begin 2016 leverde op dat een ziekmelding van een werknemer steeds vaker voortvloeit uit financiële problemen.
Recentelijk publiceerde het Nibud een onderzoek naar de gevolgen van schulden van werknemers voor hun werkgevers. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat 62% van de werkgevers te maken heeft met werknemers met schulden. Hoewel dit percentage wel is gedaald ten opzichte van 2012, is het nog immer aanzienlijk. De kostenpost voor werkgevers loopt daarbij al gauw op. Zo blijkt uit het onderzoek dat een werknemer met schulden de werkgever gemiddeld maar liefst € 13.000 kost en dat dit gemiddeld leidt tot zeven dagen extra ziekteverzuim per jaar. Sterker nog: ziekteverzuim blijkt de grootste kostenpost zijn van alle gevolgen van financiële problemen van werknemers. Deze extra kosten zitten hem in de kosten van de bedrijfsarts, re-integratie en in de kosten voor het inzetten van vervangend personeel.
De meeste werkgevers uit het onderzoek blijken actie te ondernemen als aan het licht komt dat de werknemer financieel in nood verkeert. Vaak wordt er een voorschot gegeven of wordt gebruik gemaakt van een budgetcoach.
Dat laatste is een verstandige zet. Het inschakelen van een budgetcoach kan u helpen de kosten als gevolg van ziekteverzuim door schulden te besparen en uw productiviteit op peil te houden. Wilt u meer informatie over wat onze budgetcoaches voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!
Vragen of afspraak maken
Voor vragen kunt u altijd met ons bellen op 072 – 540 91 75 of e-mailen naar info@budgetcoach.nl
. Ook komen wij graag bij u langs om onze werkwijze en tarieven te bespreken.