Vakantiegeld en nog meer weetjes

Wist u dat:

  • Een van onze klanten een veel lagere maandelijkse hypotheek heeft kunnen realiseren door van het vakantiegeld geldige ID-bewijzen te kopen?

  • De budgetcoach had eerder geconstateerd dat er een maandelijks tekort was. Gelukkig was de hypotheekverstrekker bereid mee te denken met dit als oplossing: een lager rentetarief voor de hypotheek. Om dit te kunnen realiseren had de hypotheekverstrekker gevraagd om geldige ID-bewijzen toen de klant had aangegeven met het lagere aanbod akkoord te willen gaan. Het maandelijks budget van klant liet niet toe dat daarvan nieuwe ID-bewijzen werden aangeschaft. Gelukkig bracht het vakantiegeld uitkomst.

  • Een klant na overleg met de budgetcoach ervoor heeft gekozen het vakantiegeld te besteden aan het aflossen van schulden?

  • Dat was een groot offer van de klant, want de vakantie zou al over een paar maanden zijn. Klant gaat al jaren naar hetzelfde land op vakantie met het hele gezin, wat ook steeds mogelijk was. Sinds het inkomen van de moeder was weg gevallen, i.v.m. zorg voor de kinderen, waren schulden ontstaan. Tevens heeft de budgetcoach kunnen helpen met het aanvragen van kinderopvang(toeslag) waardoor ook het maandelijks inkomen per saldo werd verhoogd. Een vakantie volgend jaar behoort hiermee weer tot de mogelijkheden.

  • Een klant van zijn vakantiegeld een fiets had gekocht? Hiermee bespaarde hij brandstofkosten voor de auto en kosten voor de sportschool.

  • Bij een bijstandsuitkering 5% vakantiegeld wordt gereserveerd i.p.v. de veel voorkomende 8%?

  • Dit afwijkende percentage is wettelijk bepaald en wordt in de maand juni uitgekeerd of binnen 3 maanden na einde bijstandsuitkering. Over de bijzondere bijstand wordt geen vakantietoeslag gereserveerd. Beslag op de bijstandsuitkering is ongeldig als de beslagvrije voet incl. vakantiegeld hoger is dan de bijstandsuitkering.

  • Bij loonbeslag het vakantiegeld naar de beslaglegger gaat?

  • Loonbeslag houdt namelijk in dat alles boven de beslagvrije voet naar de beslaglegger gaat. Het vakantiegeld moet worden toegekend aan de maand waarin het is opgebouwd, ook als het maar 1 x per jaar wordt uitbetaald. Als het inkomen lager is dan de beslagvrije voet, valt in sommige gevallen ook de vakantietoeslag buiten het beslag; dit is afhankelijk van hoeveel het inkomen lager is dan de beslagvrije voet.

Lida Buis, Budgetcoach.nl