Wat levert een budgetcoach nu eigenlijk op?

Wat levert een budgetcoach nu eigenlijk op?

 

Vraag je je af of de inzet van een budgetcoach wel echt iets oplevert? Dan is het misschien goed om te weten dat maar liefst 90 procent van de trajecten die onze budgetcoaches ingaan, succesvol wordt afgerond. Een traject is volgens ons succesvol als:

  • de budgetcoach tips heeft kunnen geven, waardoor het (gemiddelde) bedrag dat de klant per maand overhoudt, positief of in elk geval minder negatief kan worden;
  • de klant weer overzicht heeft over zijn financiën, betalingsregelingen zijn getroffen en schulden zijn aangepakt

Gedragsverandering
Vaak betekent dit dat er een gedragsverandering moet worden gerealiseerd, zodat de klant ook in de toekomst beter met geld kan omgaan. Zo’n gedragsverandering moet goed worden begeleid. Niet alleen omdat een terugval in het gedrag zo nu en dan voorkomt, maar ook om de cliënt gemotiveerd te houden. Een budgetcoach kan hierbij helpen. Deze stimuleert de klant, juist ook bij een eventuele terugval, en motiveert om het gedrag blijvend te veranderen.

Zelfredzaam
Uiteindelijk is het doel immers dat de cliënt zelfredzaam wordt en dat hij zijn financiën ook ná de begeleiding goed kan blijven beheren. En daar heeft niet alleen hijzelf, maar ook zijn werkgever baat bij. Een medewerker zonder geldzorgen kan zijn aandacht immers weer volledig op het werk richten. In de regel kan een traject van gemiddeld 15 uur over een periode van 3 tot 6 maanden al veel opleveren. Zowel in financieel als immaterieel opzicht.

Waar hebben mensen met schulden vooral baat bij?
Uit onze jarenlange ervaring is gebleken dat cliënten het meest geholpen zijn met inzicht in hun uitgavenpatroon. Waar geven ze hoeveel geld aan uit, en wanneer? Daarnaast hebben cliënten er veel baat bij om te weten hoe ze het geld voor variabele uitgaven (boodschappen, kleding en brandstof bijvoorbeeld) het beste kunnen beheren. Ten slotte helpt een budgetcoach de cliënt ook met het maken van redelijke betaalafspraken met schuldeisers. Zo kan worden voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan en dat bestaande schulden niet nog verder oplopen.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je als werkgever meer weten over het inzetten van een budgetcoach? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer!

P.S. Wist je bijvoorbeeld dat de financiële problemen van een werknemer met een fulltime dienstband en een modaal inkomen, een werkgever omgerekend zo’n 13.000 euro per jaar kosten? Het aanbieden van een coachingstraject door een budgetcoach is algauw vele malen goedkoper.