Besparingen voor rijles dochter

Vlak na de 17e verjaardag van haar dochter, belt moeder naar een budgetcoach. Moeder was erg verdrietig, want zij had haar dochter beloofd dat zij voor haar 17e verjaardag rijlessen cadeau zou krijgen. Dit was niet gelukt. Sterker nog, het gezin kampte met een totaal aan achterstanden van ruim € 11.000,-. Moeder was hier pas achter gekomen toen zij het rijlessenpakket voor haar dochter wilde gaan betalen. Vader, die normaal gesproken alle financiën voor het gezin regelde, kon niet meer genoeg met de rekeningen schuiven om zo’n groot bedrag beschikbaar te krijgen. Op dat moment brak hij en heeft hij alles aan zijn vrouw opgebiecht.

Binnen dit gezin werkt vader fulltime en moeder  werkt parttime.  De dochter  van 17 zit op het VWO en zal hierna naar de universiteit gaan. De taken waren altijd duidelijk verdeeld. De moeder was verantwoordelijk voor het huishouden en vader vond het zijn taak om de financiën te regelen. Niemand mocht zich hier mee bemoeien en als iemand er naar vroeg, dan ging alles goed. De moeder had dan ook geen idee wat er te besteden was, dus zij kocht de spullen waarvan zij vond dat het nodig was. De moeder ging er vanuit dat, wanneer het geld op was, zij wel een seintje van haar man zou krijgen.

Maar toen werd de dochter 17 jaar en ontdekte de moeder dat er iets niet goed was. Nadat de vader uitgelegd had dat hij al jaren schuift met rekeningen om niet te hoeven vertellen dat er teveel uitgegeven wordt, heeft de moeder volledig in paniek een budgetcoach in huis gehaald. Samen worden de inkomsten en uitgaven in kaart gebracht en wordt langzaam duidelijk dat de situatie veel erger is dan de vader en moeder dachten. Het gezin bleek een aanzienlijk hoog bedrag aan huishoudelijke uitgaven te hebben. Met een gezamenlijk inkomen inclusief belastingteruggaven van € 3700,- gaven zij al geruime tijd meer dan € 4500,- per maand uit. De achterstand van ruim € 11.000,- bevatte met name een hypotheekachterstand en een doorlopend krediet. Verder had het gezin enkele kleine rekeningen open staan bij webwinkels.

Vader en moeder voelden zich ontzettend schuldig naar hun dochter. Zij hebben haar dat rijbewijs beloofd en konden deze belofte nu niet nakomen. De dochter begreep er niets van. Vader en moeder wilden er alles aan doen om het goed te maken, het liefst zo snel mogelijk. De budgetcoach heeft een jaarplan opgesteld waarin zoveel mogelijk bezuinigingen werden meegenomen. Ook werd er samen gekeken hoe het gezin er voor kon zorgen dat er structureel minder uitgegeven wordt aan de dagelijkse boodschappen. Uiteindelijk lukte het om de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven onder de € 2500,- per maand te houden. Met de € 1200,- die het gezin overhield, werden betalingsregelingen getroffen met de schuldeisers en kon er in kleine stappen gespaard worden voor het rijbewijs voor de dochter.

Vader en moeder hebben zich een jaar lang strak aan het plan gehouden. Ze moesten en zouden hier bovenop komen. De moeder heeft er een sport van gemaakt om zo zuinig mogelijk te leven en zij voelt zich hier heel goed bij. Nu, een jaar later, weet de moeder niet meer waar ze al dat geld aan uitgaf. Ze merkt in haar levensstijl amper verschil ten opzichte van een jaar geleden, maar er wordt ruim € 1000,- per maand minder uitgegeven. Binnen een jaar hebben zij dan ook de gehele achterstand af kunnen betalen en genoeg geld bij elkaar gespaard voor een pakket met rijlessen voor de dochter.

Op de 18e verjaardag van de dochter is het dan ook groot feest. De leswagen staat voor de deur en de dochter stapt met een grote glimlach in voor haar eerste rijles. Vader en moeder zwaaien haar enthousiast uit. Zij weten dat het van nu af aan alleen maar beter wordt. Geen achterstanden meer, dus alleen maar sparen. Vader en moeder hebben dan ook al een nieuw spaardoel bedacht: een heerlijke relaxvakantie