Zorgen over geld? Deze tips helpen je rondkomen in de dure feestmaand en daarna

Het leven is een stuk duurder geworden de afgelopen tijd. Het is dan ook niet gek als je momenteel geldzorgen hebt. Maak je je zelfs zorgen over of je wel kunt rondkomen? Lees dan snel verder. In dit artikel geven we een hoop praktische tips: van waar je kunt controleren op welke regelingen jij recht hebt tot hoe je kunt besparen in deze dure feestmaand.

Kijk op welke toeslagen en regelingen je recht hebt

Je hebt vaak meer recht op toeslagen en regelingen dan je denkt. Zo bestaan er naast huur- en zorgtoeslag bijvoorbeeld ook het persoonsgebonden budget en tegemoetkomingen voor de kosten van kinderen. En wist je bijvoorbeeld dat in sommige gemeentes lokale belastingen worden kwijtgescholden bij mensen met een laag inkomen? Of dat je de kosten van jouw lidmaatschap van een sportclub soms kunt declareren?

Dit soort toeslagen en regelingen kunnen een groot verschil maken als je geldzorgen hebt. Neem daarom eens een half uurtje de tijd om te onderzoeken op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, zetten we hieronder een aantal handige websites op een rij:

  • Bij het NIBUD vind je een overzicht van alle toeslagen en regelingen (o.a. voor ouders), zowel op landelijk als gemeentelijk niveau. 
  • Ook handig is hun tool Bereken uw recht, waarmee je door middel van een vragenlijst van 10 minuten ontdekt op welke van deze toeslagen en regelingen jij recht hebt.
  • Ook op de website van de Belastingdienst kun je gemakkelijk berekenen op welke toeslagen jij recht hebt. 
  • Hier zijn de regelingen per gemeente te bekijken. 
  • Ben je een ouder? Op de website Sam& kun je aanvragen doen voor bijvoorbeeld schoolspullen, zwemles, sport, een uitje of een verjaardagsbox. 

Tips bij toeslagen en regelingen

Informatiepunt in veel bibliotheken

Ben je niet zo handig met computers? In veel bibliotheken zit een Informatiepunt digitale overheid waar je dan terecht kunt. Via de website Het Informatiepunt kom je erachter waar het Informatiepunt ligt in jouw buurt. Je hoeft alleen je postcode in te voeren.

Toeslagen altijd aanvragen bij Belastingdienst zelf

Heb je uitgerekend dat je recht hebt op toeslagen? Vraag deze dan altijd zelf aan via de Belastingdienst. Wanneer je dit via een andere website doet, moet je hier namelijk voor betalen. Zonde als het ook gratis kan!

Controleer of er toeslagen zijn waar je in het verleden recht op had

Wist je dat je toeslagen vaak met terugwerkende kracht kan aanvragen? Goed om te weten: kinderopvangtoeslag kan maar tot 3 maanden met terugwerkende kracht aangevraagd worden. Maar zelfs dan is dit een fijne meevaller. 

Verandert je salaris? Geef dat dan door

Als je toeslagen te lang laat doorlopen – wanneer je bijvoorbeeld meer bent gaan verdienen en je er geen recht meer op hebt – kan dat voor een nare financiële tegenvaller zorgen als je het bedrag moet terugbetalen. Geef een verandering in salaris dus altijd door.

Tips bij geldzorgen om een hoge energierekening

Is jouw energierekening verdubbeld of zelfs nog harder gestegen? Dan is het niet gek dat je moeite hebt met rondkomen. Hopelijk helpen deze tips verdere geldzorgen en financiële problemen voorkomen.

Controleer of je recht hebt op een energietoeslag

Wanneer je alleenstaand en ouder dan 21 jaar bent, en een netto maandinkomen hebt van maximaal 1.310,05 euro, heb je recht op een energietoeslag van 1.300 euro. In sommige gemeenten is echter sprake van een hogere inkomensgrens of is er sprake van afwijkende voorwaarden. Om hierachter te komen, zal je contact op moeten nemen met je gemeente.

Heb je al een keer de energietoeslag aangevraagd? Dan is het goed om te weten dat de toeslag in 2023 opnieuw wordt uitgekeerd. Sommige gemeenten kunnen in 2022 al 500 euro van deze energietoeslag uitkeren. 

Bespaar energie

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je een extra trui kunt aandoen om de verwarming uit te laten en zo energie te besparen, dit doe je waarschijnlijk al. Maar er zijn een hoop andere handige bespaartips die je maar net moet weten. Wat dacht je bijvoorbeeld van je cv-ketel op 60 graden zetten om gas te besparen? Op de website Zet ‘m op 60 vind je uitlegfilmpjes zodat jij dit zelf ook kunt doen. 

Met een energiemeter kun je bovendien controleren welke apparaten energie vreten en bij welke apparaten je beter de de stekker eruit kunt halen als je ze niet gebruikt. Energiebesparende producten als deurdrammers, radiatorfolie en waterbesparende douchekoppen kunnen op jaarbasis ook schelen in de portemonnee. 

Vraag cadeaubon aan voor energiebesparende producten

Zit je momenteel zo krap bij kas dat je geen energiebesparende producten kunt kopen? Veel gemeenten bieden cadeaubonnen aan om dit soort producten te kunnen kopen. Controleer op de website van het regionaal energieloket of jouw gemeente hieraan meedoet en of er nog cadeaubonnen beschikbaar zijn. 

Contact opnemen met energieleverancier

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Laat de rekeningen en boetes niet opstapelen, maar neem op tijd contact op met je energieleverancier om een betalingsregeling te treffen. 

Besparen tijdens de dure feestmaand

Vanwege de hoge inflatie en gasprijzen is het voor veel mensen een pittig financieel jaar geweest. Hoe zorg je dat je deze laatste dure feestmaand ook financieel doorkomt?

Bedenk van tevoren een budget

In plaats van achteraf de ‘schade’ te bekijken, is het verstandiger om voordat je kerstcadeaus koopt en kerstboodschappen doet een budget te bepalen. Houd vervolgens continue in de gaten of je hier niet overheen gaat. Zo geef je nooit meer uit dan je van plan bent

Let op aanbiedingen

Daarmee bedoelen we niet alleen goede aanbiedingen in de supermarkt voor producten die een lange houdbaarheidsdatum hebben, maar ook bijvoorbeeld een app als Too Good To Go. Hier bieden restaurants en supermarkten voor een leuk prijsje producten aan die ze niet meer kunnen verkopen, maar eigenlijk gewoon nog prima te eten zijn. Zo zorg je op een goedkope manier voor bijzondere boodschappen in deze feestmaand.

Bespaar op cadeautjes

Dat is misschien niet leuk, maar vergeet niet dat het vaak meer om het gebaar gaat dan om het daadwerkelijke cadeau. De mensen om wie je geeft maakt het niets uit dat hun cadeau bijvoorbeeld tweedehands is of dat je dit jaar een iets lager budget hebt aangehouden. De feestdagen draaien toch eigenlijk vooral om samenzijn?

Praat er met vrienden en familie over

Er ligt vaak een taboe op geldzorgen, maar zeker in deze dure tijden zal je zien dat je op veel herkenbaarheid en begrip kunt rekenen als je vertelt aan vrienden en familie dat je geldzorgen hebt en daardoor bijvoorbeeld minder luxe wilt eten. Waarschijnlijk zijn zij alleen maar blij dat het ter sprake komt – we merken het immers allemaal in onze portemonnee. En zelfs als het voor hen niet nodig was geweest, snappen ze beter waarom jij bepaalde keuzes wil maken.

Geef geldzorgen aan op werk 

Wanneer je geldzorgen hebt, kan het ook verstandig zijn om dit bij een manager of HR-medewerker die je vertrouwt aan te geven – hoe moeilijk dit ook kan zijn. Deze persoon kan je misschien helpen op manieren waar je anders niet aan had gedacht. 

Je werkgever kan bijvoorbeeld een voorschot op je salaris geven, een lening afsluiten (zonder of met lage rente) of jouw persoonlijke budget inzetten voor een budgettraining. Of wellicht is er een budgetcoach beschikbaar via Budgetcoach.nl, die je door middel van een traject kan helpen om weer grip op je geld te krijgen. Die helpt je niet alleen nu het hoofd boven water te houden, maar geeft je handvatten en tips waar je de rest van je leven profijt van hebt.