11 eindejaarstips voor meer financiële rust

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dit is het ideale moment om de huidige financiën eens onder de loep te nemen en je voor te bereiden op het nieuwe jaar. Dat is voor veel mensen misschien niet het leukste en makkelijkste klusje, maar het kan veel opleveren: meer financiële rust en misschien zelfs wel geld

We maakten daarom een lijstje met 11 eindejaarstips

Financiën op orde voor financiële rust

Als budgetcoach weten we als geen ander hoeveel verschil financieel inzicht kan maken. Wie precies weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel er weer uitgaat (en waaraan dat wordt uitgegeven), ervaart al meer financiële rust. Tegenwoordig geven veel apps van banken de mogelijkheid om hier inzicht in te krijgen, maar pen en papier werken net zo goed.

Schrijf alle inkomsten en uitgaven op, en verdeel ze onder in verschillende categorieën, zoals boodschappen, vaste lasten, uitjes en kleding. Pas wanneer je dit inzicht hebt, kun je bewuste keuzes maken over waaraan je je geld wil uitgeven.

Overstappen

1. Zorgverzekeringen vergelijken

Het einde van het jaar is traditiegetrouw het moment om over te stappen van zorgverzekeraar en -verzekering. Dit kan namelijk alleen tussen halverwege november en eind december. Heb je je nog niet hierin verdiept? Weet dan dat je nog tot 31 december hebt om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Even vergelijken kan nooit kwaad; het kan je tientallen euro’s opleveren.

2. Bespaar verantwoord

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk te besparen bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Het verhogen van het eigen risico zorgt bijvoorbeeld dat de maandpremie omlaag gaat. Het is belangrijk om hierbij te bedenken of je het hogere bedrag aan zorgkosten kunt dragen. Stel dat je bijvoorbeeld je eigen risico verhoogt naar 885 euro, dan is het essentieel dat je deze kosten zelf in één keer kunt betalen, mocht dat nodig zijn. Kun je dat bedrag niet missen? Dan kun je toch beter voor een lager eigen risico gaan.

3. Vergelijk ook andere verzekeringen en abonnementen

Voor andere verzekeringen en abonnementen is er niet zo’n deadline aan verbonden als de zorgverzekering. Maar nu je daar toch de tijd voor hebt genomen, kun je jouw andere verzekeringen net zo goed meenemen. Misschien is het bijvoorbeeld goedkoper om al je verzekeringen bij dezelfde aanbieder onder te brengen? 

Bekijk daarnaast per abonnement of je deze nog gebruikt en of je ergens anders goedkoper uit bent. Vaak kun je een welkomstkorting krijgen. Wil je niet overstappen? Dan kun je eens bellen naar de aanbieder. Soms krijg je korting als je aangeeft je abonnement te willen opzeggen.

Eindejaarsgesprek

1. Geldzorgen? Breng het ter sprake in het eindejaarsgesprek

Als geldzorgen invloed hebben op bijvoorbeeld je concentratievermogen, dan is een eindejaarsgesprek een goede mogelijkheid om je zorgen ter sprake te brengen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je jouw leidinggevende vertrouwt, kan hij of zij je meer vertellen over de mogelijkheden binnen jouw organisatie.

2. Onderhandel over je salaris

Onderhandelen over je salaris kan spannend zijn, maar een kleine verhoging kan op jaarbasis al veel opleveren. Vragen kan nooit kwaad! Zorg wel dat je goede argumenten paraat hebt. Onderzoek bijvoorbeeld van tevoren hoeveel anderen verdienen en zet voor jezelf op een rij wat je allemaal hebt bereikt in het afgelopen jaar. Focus je bij de argumentatie op je prestaties, niet waarom je privé een verhoging nodig zou hebben.

3. Salarisverhoging kan invloed hebben op toeslagen

Een salarisverhoging is altijd leuk, omdat het een beloning is voor je harde werk en een manier is van je werkgever om te laten zien dat hij je waardeert. Het kan wel invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Wijzig je salaris dan ook meteen in ‘Mijn toeslagen’ van de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je later geld moet terug betalen

Toeslagen

Het voelt wellicht als een opgave om te controleren of je recht hebt op toeslagen en deze vervolgens aan te vragen, maar alleen al de zorgtoeslag kan je maximaal 1.470 euro opleveren in 2024. Veel mensen realiseren zich niet dat ze hier recht op hebben. Op de website van de Belastingdienst kun je de voorwaarden voor de verschillende toeslagen bekijken en een proefberekening maken om te kijken hoeveel toeslag je kunt krijgen in 2024.

Hulp bij meer financiële rust

1. Gratis en anoniem webinar

Budgetcoach.nl organiseert in de eerste maanden van het nieuwe jaar voor veel organisaties een webinar ‘Financiële rust’. Hier kun je als medewerker anoniem en vanuit huis naar kijken. Dit is enorm waardevol, omdat er aan het begin van het jaar altijd veel verandert op het gebied van belastingen en toeslagen. Budgetcoach.nl legt alles goed uit, zodat je meteen weet wat je te wachten staat in het nieuwe jaar.

2. Hulp van een budgetcoach

Als jouw werkgever, leidinggevende of HR-afdeling je dit artikel heeft doorgestuurd, bestaat er een kans dat jouw organisatie budgetcoaching aanbiedt via Budgetcoach.nl. Informeer naar de mogelijkheden bij een HR-medewerker, leidinggevende of andere vertrouwenspersoon. Hier lees je meer over wat een budgetcoach doet en wat hij of zij voor jou kan betekenen.

3. Hulp in zowel het Nederlands als Engels

Budgetcoach.nl biedt budgetcoaching en webinars aan in zowel het Nederlands als het Engels. We werken met grote organisaties zoals uitzendorganisaties, hogescholen en fabrikanten, waar veel medewerkers werken die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Heb jij bijvoorbeeld als leidinggevende veel expats in je team? Of werken er veel mensen die Engels spreken in jouw organisatie? Informeer dan naar de mogelijkheden

Kerstwens vanuit Budgetcoach.nl

Via deze weg willen we iedereen, zowel medewerkers als werkgevers, hele fijne feestdagen wensen en een mooi en financieel gezond 2024. De jaarwisseling kan financiële stress met zich meebrengen, en met deze tips hopen we een bijdrage te leveren aan het realiseren van meer financiële rust

Als medewerker kun je via je werkgever gratis van budgetcoaching gebruikmaken. Voor werkgevers verhogen we de prijzen van onze budgetcoaching niet, in tegenstelling tot andere organisaties. We vinden het belangrijk dat we onze jarenlange ervaring kunnen inzetten om medewerkers te kunnen ondersteunen en weer financieel fit te kunnen maken en houden. 

Samen met onze zusterorganisatie Learncare Academy geven we regelmatig trainingen op sociaal financieel gebied. Tot en met 22 december is er nog een korting van 15% geldig op klassikale en virtuele opleidingen. Dit is een unieke actie, omdat we het des te belangrijker vinden ook dit vakgebied toegankelijk te maken voor iedereen. De nood is dan ook hoger dan ooit! Neem er snel een kijkje!