Waar laat u geld liggen?

100 miljoen euro aan misgelopen toeslagen en 450.000 Nederlanders die toeslagen onnodig laten liggen, zo meldt de website nu.nl in een artikel. Vaak is dit door een gebrek aan kennis,tijd en de angst om later de toeslagen terug te moeten betalen door een fout die er is gemaakt. Dit kan alleen het geval zijn als de toeslagen vooraf worden aangevraagd, maar wist u dat dit ook achteraf kan? Tot 1 september 2020 a.s. kunnen er nog toeslagen voor het jaar 2019 worden aangevraagd.

Dit gaat om zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Heeft u er nog recht op? Dan kan dit behoorlijk in de cijfers lopen!

Profiteer daarom van de kennis van de budgetcoach en laat kijken of u nog recht heeft op toeslag met terugwerkende kracht.

Onze budgetcoach Merijn omschrijft in dit blog een mooi voorbeeld:

De vergeten aangifte

Ik werd gebeld door een werkgever. Als werkgever had hij een loonbeslag binnen gekregen voor één van zijn medewerkers. Hij kon goed aan haar merken dat zij door dit loonbeslag was afgeleid. Ze was minder productief en meldde zich vaker ziek.

Hij heeft zijn medewerker daarom ondersteuning aangeboden van een budgetcoach en zo zat ik een week later bij mevrouw aan tafel.

Uit de stukken van de werkgever bleek dat de belastingdienst de beslaglegger was. Mevrouw had geen idee waar dit over ging en samen hebben we daarom de belastingdienst opgebeld met de vraag waarom er beslag was gelegd. Wat bleek?

Mevrouw had jaarlijks een uitnodiging gekregen om belastingaangifte te doen en had hier niet op gereageerd. Als je deze uitnodigingen maar lang genoeg negeert dan heeft dat tot gevolg dat de belastingdienst een ambtshalve aanslag oplegt. Oftewel; een aanslag waarbij wel rekening is gehouden met alle inkomsten, maar niet met de mogelijke aftrekposten. Daarbij krijg je voor ieder jaar dat er geen aangifte gedaan is een boete die ook nog eens jaarlijks oploopt. Deze verzuimboete begint op € 369,00 voor het eerste jaar en kan oplopen tot maar liefst € 5.278 als er vaker wordt verzuimd. Oeps!

Gelukkig mag je in Nederland je belastingaangiftes tot vijf jaar terug corrigeren en/of indienen. Met enig puzzelwerk heb ik met mevrouw de benodigde gegevens verzameld en haar aangiftes alsnog ingediend. Omdat zij al die tijd alleenstaande moeder was van een jong kind, had zij recht op bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Van behoorlijke schuldenlast naar een gevulde spaarrekening

Nadat alle aangiftes alsnog waren ingediend was de belastingdienst bereid om het loonbeslag stop te zetten in afwachting van de nieuwe aanslagen. Deze vielen in de maanden daarna één voor één op de mat.

De ambtshalve aanslagen kwamen te vervallen. Hier kwamen aanslagen met een teruggave voor in de plaats. Daarnaast werden alle boetes verminderd tot € 49,00 per jaar voor het te laat indienen van de aangifte. Stel je eens voor; alle bedragen die via het loonbeslag waren afgedragen kreeg mw. (na aftrek van de boete van € 49,00 per jaar) teruggestort. Vervolgens kreeg ze ook per jaar de belastingteruggave waar ze recht op had. Al met al ging ze van een schuld van ruim € 5.000 naar een teruggave van bijna € 10.000.

U kunt zich vast voorstellen hoe blij mevrouw was met deze uitkomst. Van een behoorlijke schuldenlast naar een lekkere spaarrekening; dat is natuurlijk een droomuitkomst. Hiermee was het probleem van de werkgever ook ineens opgelost; het loonbeslag werd stopgezet en mevrouw kon zich weer beter concentreren.

Veel mensen weten niet of ze nou wel of geen aangifte moeten doen en laten zo geld liggen bij de belastingdienst. Bij twijfel is het verstandig om uw aangifte altijd te laten doorrekenen door een expert.

Ligt er voor u ook nog geld te wachten bij de belastingdienst?

Een afspraak met de budgetcoach is zo gemaakt en beschikbaar binnen 5 werkdagen.
Geen tijd overdag? Dat is geen probleem. De budgetcoach werkt ook in de avonduren.

072 – 540 91 75
info@budgetcoach.nl