Budgetcoaching is meer dan alleen doekje voor het bloeden 

‘Bijna driekwart van de werkgevers helpt werknemers die financiële stress of problemen hebben met bonussen of budgetadvies. Maar zonder loonsverhogingen zijn dat slechts doekjes voor het bloeden’, menen vakbond FNV en organisatiepsycholoog Aukje Nauto in een recent Volkskrant artikel. Een verkeerde aanname: onze budgetcoaches helpen niet alleen de wond verbinden, maar gaan juist op zoek naar de oorzaak van de bloeding om deze tegen te gaan. 

Het is logisch dat werknemers het financieel zwaarder hebben nu kosten hoog oplopen, maar dit alleen is niet de oorzaak van financiële stress en problemen. 

Waarom een budgetcoach inschakelen?

Budgetadvies helpt werknemers inzicht te krijgen in hun situatie en grip te krijgen op hun financiën. Dat niet alleen: een budgetcoach kent alle regel- en wetgeving en is op de hoogte van alle toeslagen waar mensen recht op hebben. Het budgetadvies is dan ook geen tijdelijke oplossing, maar bestaat uit informatie die een werknemer meeneemt voor de rest van het leven

Het liefst wil je als werkgever natuurlijk ingrijpen voor de bloeding te hevig is, of misschien zelfs nog voordat het is ontstaan. Dat scheelt leed bij je werknemer, maar ook kosten voor je organisatie. Het NIBUD rekende uit dat een medewerker met schulden een organisatie per jaar €13.000 kost. Je medewerker preventief helpen met budgetcoaching vraagt om een investering, maar wel een die je op lange termijn terug zal zien. 

Dit laat een voorbeeld in hetzelfde Volkskrant artikel zien. Karola Hooijer, HR-manager bij schoonmaakbedrijf CSU, vertelt dat het bedrijf jaren geleden al een budgetcoach besloot in te schakelen, omdat bij 10 procent van de zo’n 16.000 medewerkers beslag werd gelegd op het loon. Na het inschakelen van een budgetcoach is dit gezakt naar nog maar 3 procent

Hele leven profijt van

Ook van onze eigen klanten horen wij dat zij niet alleen nu baat hebben bij de hulp van een budgetcoach, maar dat ze hier hun hele leven profijt van zullen hebben. 

“De coach heeft mij zeer goede adviezen gegeven. Tevens was zij zeer goed op de hoogte over wat er in de markt aan de gang is over bijvoorbeeld energiekosten. Ze heeft heel goed stap voor stap laten zien wat ik beter of anders kan doen, waardoor ik nu geld bespaar. In het kort: ik was en ben er blij mee dat zij mijn coach is geweest en heb hier nog elke maand profijt van. Langs deze weg wil ik jullie organisatie en budgetcoach Nienke heel hartelijk bedanken.” 

Cochise De Combe (lees ook haar ervaringsverhaal)

Uit een enquête die we in 2022 uitstuurden naar onze klanten, blijkt niet alleen dat de financiële situatie na het gesprek met de budgetcoach is verbeterd, maar dat het merendeel de adviezen blijvend opvolgt.

Taboe op geldzaken

Het Volkskrant artikel haalt ook een onderzoek aan van Wijzer in geldzaken, waarin 80 procent van de ondervraagde HR-medewerkers aangeeft dat werknemers het gesprek uit de weg gaan omdat ze zich schamen. Mensen zouden dus niet massaal in de rij staan voor financiële hulp.

Ook bij Budgetcoach.nl zijn wij bekend met het heersende taboe op geldzaken. Daarom bieden wij de mogelijkheid aan werknemers om zich anoniem aan te melden. Dit doen we door speciale aanmeldformulieren aan te maken en te benadrukken dat de financiële situatie niet met de werkgever wordt besproken, afgezien van wanneer de werknemer dit zelf wenst. Lees in het ervaringsverhaal van Lavans meer over hoe dit in de praktijk werkt.

Wij vinden het een mooie verandering dat organisaties nu juist op deze anonieme manier hulp aanbieden. Op deze manier wordt de drempel verlaagd voor werknemers. Dat is fijn, horen wij achteraf van hen. Het is prettig dat zij niet hoeven aankloppen bij HR of een leidinggevende voor hulp.

Juist een budgetcoach in deze situatie

Natuurlijk moeten we erkennen dat de snel gestegen prijzen bij veel mensen voor onrust en financiële problemen zorgen. Het maakt niet uit in welke loonschaal je zit of welke functie je uitoefent, iedereen zal de buikriem moeten aantrekken. Juist in deze situatie is het fijn als je (anoniem) op een budgetcoach kan terugvallen die je geruststelt en even met je meekijkt. 

De situatie is ook het uitgelezen moment om een administratie aan te leggen. Wij ervaren als budgetcoaches dat de meeste Nederlanders deze niet hebben en er ook geen kennis over hebben. Een administratie met behulp van een budgetcoach aanleggen, helpt grip op de financiën te behouden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Met welke situatie men dan ook te maken krijgt.

Veel mensen komen bijvoorbeeld in de financiële problemen bij een scheiding of de dood van een partner. Budgetcoaching is hierom een duurzame langetermijnoplossing. Niét een doekje tegen het bloeden.

Aan de slag met budgetcoaching

Wil je sparren over een bepaalde casus? Of heb je vragen over budgetcoaching? Neem dan contact op via info@budgetcoach.nl of bel met 085 – 273 58 41.